Mikä se on? Siellä on ihmeellisen paljon ihmiskohtaloita, tarinoita, rakkautta, jännitystä, elettyä elämää. Ei se ei ole yökerho. Se on jotain paljon paljon enemmän. Se on kirjasto. Paikka, joka on minulle kuin huumetta. Viime aikoina, koska opiskeluni ovat vielä hieman kesken, olen joutunut hillitsemään itseäni usein kaikkien niiden hyllyjen keskellä. Suuntaamaan itseni sinne, missä opiskelemani alan kirjallisuus on. Mutta välillä kävelen rakastamalleni kaunokirjallisuuden osastolle ja innostun kaikista niistä mahdollisuuksista, joita se tarjoaa. Jännitystä päivälle, vai kenties romantiikkaa, ehkäpä sittenkin toimintaa, vaiko karua ihmiskohtaloa, ei sittenkään, naurua vai ihan silkkaa intohimoa ja erotiikkaa. Kaikkea tätä ja ilmaiseksi.Tietysti videovuokraamo tarjoaa samaa, muttei ihan ilmaiseksi, joskin huomattavasti halvemmalla kuin yökerhossa. Joka tapauksessa kirjasto ja videovuokraamo ovat niin mahdottoman kiehtovia, monien mahdollisuuksien maailmoja. Videovuokraamojen etuna ovat myös laajat irtokarkkivalikoimat. Ja siitä Naapurintyttö tykkää.

Olen asunut useilla paikkakunnilla, mutta joka paikassa olen ensimmäisenä hankkinut kirjastokortin. Nykyään kun sieltä saa myös katsottavaksi dvd:itä. Ja niihin uusiin, suosituimpiin lainoihin, voi aina laittaa varauksen jos ei ole järjetön kiire niitä nähdä. Ja kaikki tämä ilmaiseksi (+ mahdolliset varausmaksut). Jos on kiltti ja muistaa palauttaa lainansa ajoissa. Jos on tuhma, niin kirjastopoliisi tulee ja nappaa (Stephen Kingin eräs tarina, löytyy ainakin Kingin Sydänyö-kokoelmalta). Ja tuosta tarinasta sain muuten joskus pahoja painajaisia.

Kirjasto vain tarjoaa jokaiselle jotakin. Omat mielihaluni vaihtelevat kausittain. Välillä järeitä klassikoita, kulttikirjoja, novellikokoelmia, elämäkertoja, toisinaan taas silkkaa jännitystä ja dekkareita. On kausia, jolloin en jaksa lukea yhtään mitään. Silloin suuntaan hakemaan videoita. Jos ei ole aikaa, rahaa tai intoa lähteä matkalle niin aina on mahdollisuus nojatuolimatkaan. Valitse kohde ja nauti elämyksestä. Lasi viintä tai konjakkia tai kuppi teetä tai kahvia ja kirja (ja sen kera suklaata tai kenties mansikoita tai ihan vain hyvä voileipä..). Mikäs sen nautinnollisempaa? Täytyykin laittaa korvan taakse. Esimerkiksi tänään?